Sektörlere göre giyim kuralları
08.04.2015.
Kurumsal şirketlerin kılık kıyafet kuralları, yeni mezun üniversitelilerin kabusu olabiliyor. Pek çok şirketin kurumsal giyimi tercih etmesi, genç profesyonellere başlarda zor geliyor. Aslında şirketlerin bu kılık kıyafet kurallarının kökeninde, çalışanların şirketi en iyi şekilde temsil etmelerini istemeleri yatmakta. İlk göze çarpan çalışanların dış görünüşü olduğu için, firmalar bu görüntünün şirketlerine uygun olmasını istiyorlar.
Kurumsal bir firmanın müşterileri ile ilk iletişimi çalışanlar olduğu için sektörel giyim kuralları, firmaların imajı açısından çok önemli hale geliyor.
Size bir insan kaynakları direktörünü ilk bakışta nasıl ikna edebileceğinize dair tüyolar vermek istiyorum. İşte karşınızda stres bulutlarını biraz olsun dağıtan bilgi esintisi:
Sektörel giyim kodları nasıl kırılır?
Uluslararası giyim kodlarına önem veren şirketler için ilk kural, koyu renk takım elbise/ kostümdür. Fakat resmi kıyafetlerin tercih edilmediği bazı iş kollarında takım elbise ile pekte iyi puan toplayamayabilirsiniz.
Öncelikle en önemli kural, kendini kıyafetin içinde iyi hissetmektir. İlk izlenim çok önemlidir, güvenli bir duruş işvereni hemen etkiler. Çok hoş ama yakası sıkan veya pahalı ama kumaşı kaşındıran bir kostüm uygun gibi görünsede, sizi ve ortamı huzursuz eder, dikkatiniz dağıtır.
Önemli!
Eğer kravat, gömlek, takım elbise üçlüsü ile kendinizi uzaylı gibi hissediyorsanız, katı kuralları olan sektörlerde hiç işiniz olmaz. Kararınızı vermeden önce değişik ortamları koklayın, mümkünse farklı farklı sektörlerde biraz vakit geçirin. Görüşmeye gittiğiniz şirketlerin çalışanlarının beden dillerini gözlemleyin. Mantığınızı kullanın ama kalbinize de mutlaka kulak verin.
– Finans, Sigorta, Satış pazarlama, Hukuk büroları ve Müşteri ilişkileri:
En katı kurallar, sigorta, bankacılık ve finans sektöründedir. Burada işe ve pozisyona uygun giyim kuralları belirlenmiştir. Bu şirketlerde çalışanlar, müşterileri ile sıkı ilişki halindedir. Bu durumda şirketlerini en iyi şekilde temsil etmeleri beklenir.
Mesela, fosforlu renkli bir ceketle toplantıya gelen bir sigorta çalışanı üzerinizde nasıl bir etki bırakır? ..Aynen öyle:) İşte o yüzden yeni mezun bir profesyonelin bu sektördeki ilk iş görüşmesinde, ciddi bir imaj yaratması önemlidir. Önerim, “klasik” kesinlikle kazanır.
Erkekler:
Erkeklerden ten renklerine uygun temel renklerde (gri, lacivert, siyah) klasik görünümde takım elbise, ceket içine beyaz veya buz mavisi uzun kollu gömlek ve uygun renklerde klasik formda bir kravat tercih etmeleri gerekir.
Kadınlar:
Kadınlar için de aynı tonlarında ceket- etek veya ceket- pantolon takımlar uygundur. Takımlar uyumlu renklerde klasik gömlek veya bluzlar kombin edilebilir. Klasik kesim elbise ile kombine edilmiş ceketler de uygun olur.
– Reklam Ajansı, Moda, Tasarım, Medya, Mimarlık:
Yaratıcı sektörlerde daha rahat bir giyim tarzı söz konusudur. Ama rahat giyim uygulamalarının, müşteriler ile doğrudan iletişimi olmayan çalışanlar için olduğunu belirtmeliyim. Eğer hedefiniz “Kreatif” ekiplerde yer almaksa, fark yaratmalısınız. Bu ortamlarda bir tarzınız olsa iyi olur. Klasik takım elbise- beyaz gömlek ile biraz sıradan bir imaj yaratırısınız. Porfolionuz ne kadar yaratıcı da olsa ilk görüşte, çok düz ve sıkıcı işlerin sinyalini verebilirsiniz
Bu sektörde fazla sirkülasyon mevcut. “Az çoktur” felsefesini önerebilirim. Her daim en parlak, en taze beyinlere ihtiyaç duyulur, dış görüntümüzün iç dünyamızın yansıması olduğu düşünülür. Eğer bu ortamlarda yeniseniz, fazla risk almayın ve sadelikten şaşmayın. Çok abartıp kıyafetinizin sizden rol çalmasına izin vermeyin.
Ne yapmalı?
Ofis şıklığına yaratıcı espiri katmanın en risksiz ve ekonomik yolu aksesuarlardır. Sade, klasik bir elbiseye eşlik eden ilginç bir aksesuar, sizi bir anda partatabilir. Bazen retro bir ceket, asimetrik bir saç kesimi, belki hikayesi olan bir kol saati, mucizeler yaratabilir. Orjinallikleri kesinlikle destekliyorum.
İlk iş görüşmesi= No Jean!
Üzgünüm, her türlü jean için kesinlikle “Risk Faktör” diyorum. Yırtık, pırtık, yamalı, ütülü fark etmez. Onlar kreatif sektörlerde her daim “cool” görünselerde, o ortamlarda uzun zaman geçirmiş bir imaj danışmanı olarak; İlk iş görüşmesinde jean’leri aklınızdan bile geçirmeyin demek zorundayım.
Sıcaklar!
Yaz aylarında yaratıcı sektörler kolsuz kıyafet konusunda biraz daha esnektir, lakin çoğu iş yerinde klimaların çalıştığını unutmayın. Görüşme sırasında üzerinize bir şal isteyecek haliniz yok, yanınızda ince bir ceket/ şık bir hırka bulundursanız iyi olur.
Sonuçta tabiki dış görünüş herşey değildir, ama kesinlikle belirleyici. Seçtiğiniz kıyafet, ciddiyetinizi ve işinize verdiğiniz önemi gösterir. Unutmayın, ilk iş görüşmesi aslında sıradan bir iş görüşmesinden başka bir şey değildir.
Çalışmak istediğiniz sektörü seçerken, vaktinizin çoğunu geçireceğiniz çevreyi seçmiş olursunuz. O sebeple karakterinizle paralelikler taşıyan, hayat görüşünüze ve bünyenize iyi gelen ortamları seçin, mutlu olun. Daha detaylı bilgi için hedefinizdeki sektörde bir süre staj yapmayı kesinlikle tavsiye ederim. Başarılar!
Emin olamadığınız konuda bir bilene sormaktan çekinmeyin:gunestulga@gmail.com iletişim adresim, yine görüşelim:)
Frankfurt Akademisi’nde iletişim tasarımcılığı bölümünü bitirdi. Almanya’da reklam sanat yönetmeni olarak görev aldıktan sonra, İstanbul’daki reklam ajanslarında çalışmalarına devam etti. İlk televizyon deneyimini kurulma aşamasındaki tv8’de yaşadı. Sanat yönetmeni kurumsal kimlik çalışmalarında görsel danışman olarak, pek çok projeye imza attı. Reklamların kamera arkasını anlatan ‘Pack Shot’ programının yaratıcısı ve kamera önündeki yüzü oldu. Hazırlayıp sunduğu programı on yıl boyunca tv8, 6 News, atv ve Show Tv’de izleyiciyle buluşturdu. Üniversite öğrencilerinin oyları ile en iyi “bilgi- eğitim ve kültür programı” ödülünün layık görüldü. Daha sonra da alternatif yaşam tarzı programları hazırlayıp sundu. Tv Programları yanı sıra WOW Otellerinin reklam ve iletişim danışmanı olarak görev aldı.
Almanya’da Uluslararası Lisanslı Görgü kuralları Eğitmeni, eğitimlerini tamamladı. TRT’nin görsel danışmanı olarak görev yaptı. Ana Haber spikerlerinden, program sunucularına, muhabirlerden, üst düzey yöneticilere kadar; beden dili, görgü ve görüntü danışmanlığı eğitimleri verdi. Ayrıca çeşitli dergilerde aylık periyotta yararlı ve yaratıcı tavsiyeler paylaştı.
Halen bireysel marka danışmanı olarak, şirket yöneticileri ve siyasilere kendilerini özgüvenli ve benzersiz şekilde ifade etmeleri konusunda danışmanlık hizmeti veriyor. Ayrıca modern görgü kuralları konusunda eğitmen ve konuşmacı olarak görev alıyor. Eğitimlerinde verdiği en önemli mesaj, görgü kurallarını kullanarak kendimizi tanımak ve bir marka olarak görmemizi sağlamak.
Sosyal medyada modern görgü kuralları hakkında yaptığı paylaşımlar ile dikkat çekiyor. Deneyimlerini mizahı ve bilgisi ile birleştirerek paylaşımlarını etkileşimli hale getiriyor. Pratik vaka çalışmalarını espirili şekilde kullanarak, yemeklerde veya iş etkinliklerinde neyin önemli olduğunu, “hatalardan” nasıl kaçınılacağını ve kişinin kişiliğini nasıl daha fazla geliştireceğini anlatıyor.