DOĞRU GİYİMİNİN PÜF NOKTALARI
07.04.2015.
Giyisilerinizin üstünüze yakışmadığını mı düşünüyorsunuz? Kısa veya çok uzun boylusunuz, belki de omuzlarınız çok dar. Son zamanlarda biraz göbek yaptınız:) yada basen bölgenizin genişliğinde şikayetcisiniz. Merak etmeyin, kimse kusursuz değildir. Emin olun o pek mükemmel gözüken top modellerin bile beğenmedikleri yerleri var. Onların tek avantajı, kusurlarını farkında olmaları ve onları göstermeme sanatına hakim olmaları. Biraz bilgi ve egzersiz ile dezavantajı anında avantaja dönüştürebilirsiniz. Yeter ki, problem bölgelerinizin farkında olun ve onları gizlemenin yollarını öğrenin. Doğru tüyolarla ” kusur” saydığınız bölgelerinizi gayet güzel kamufle edebilirsiniz. İşte karşınızda, keyfimizi kaçıran bir kaç dert! vee çareleri:
1. KISA BOY:
– Elbise: Tek renk elbiseler sizi daha uzun gösterir. Düz kesim tercih edin. Etek boyu dizlerin üstüne kadar inebilir.
– Pantolon: Kontrast renklerden ve büyük desenlerden kaçının. Vücudunuzun üstünü uzun göstermek istiyorsanız, düşük belli pantolonlar tercih edin. Bacaklara vurgu yapıp olduğundan uzun göstermek istiyorsanız yüksek belli ve düz kesim pantolonlar seze uygundur.
– Ceket ve gömlek: Çok uzun yada kısa ceketlerden kaçının. Bele oturan modeller seçin. Vücudunuzun alt ve üst kısmında kullandığınız renklerde büyük tezat yaratmayın. Kontrast oluşturmak için, kumaşlarda tezatlık yaratın. Mesela, şık ipek bir elbisenin üzerine deri ceket giyimek gibi
2. KİLOLULAR:
– Pantolon: Bol ve dökümlü kumaşalar tercih edin. Vücuda yapışmayan, uçuşan kumaşlar idealdir. Sert kumaşlar sizi olduğunuzdan daha kilolu gösterir.
– Gömlek: Düz kesim veya kalem pantolonlar üzerine, uzun ve bol tunikler giyebilirsiniz. Çok dikkat çeken büyük desenler yerine, tek renk ve koyu tonları tercih edin. Dikkat! Belinizi saran kalın kemerlerden kaçının!
– Ceket: Dökümlü kumaşları tercih edin, çok dar kesimler kullanmayın. Omuzlarınızı hafif destekleyen ve yükselten vatkalar kullanın. Omuzlarda büyük, sert hatlı ve köşeli vatkalardan kaçının! Ceketin düğmeleri iliklenemiyorsa hemen bir beden büyük model seçmeyin. Omuzların oturması daha önemlidir, gerekirse ceketi iliklemeden de kullanabilirsiniz.
– Etek: Etek daracık, sosis gibi vücudunuzu sarmasın. Likralı ve yumuşak kumaşlardan kaçının! Vücuda yapışmayan, kumaşlar seçin. Tek renk ve koyu tonlar kullanın. Büyük desenler yerine narin desenler tercih edin. Etek boyu dizin hemen altına dek inebilir; boylarunuz uzunsadahada uzun modelleri rahatlıkla tercih edebilirsiniz.
3. GENİŞ BASEN:
– Etek: Büzgülü, katkat ve fırfırlı modellerden kaçının! Bunlar basenleri fazla vurgular. Eteklerinizde dökümlü kumaş ve nötür renkler kullanın. Siyah, antrasit, gri ve bej tonları idealdir.
– Elbise: Vücudunuzun üst bölgesini vurgularsanız, basenlerinizin genişliği fazla dikkat çekmez. En iyi modeller, beli oyukluğunu ortaya çıkaran, beli sıyıran ama fazla da oturmayan kesimler. Yuvarlak hatlara fazla vurgu yapamayan düz kesimler idealdir. Diz altı etek boyu uygundur.
– Pantolon: Geniş pantolonlarla kalçalarınızı kamufle etmeye çalışmayın. Dökümlü kumaştan düz kesim pantolonlar giyin. Her zaman koyu ve tek renk tercih edin. Sakın tayt giymeyin:)
– Üst: Üstünüz ince ve kalçalarınız geniş ise, vücudunuzdaki bu farkı yok etmeniz gerekiyor. O halde, dikkati vücudunuzun üst kısmına çekecek tarzda gömlek, kazak giymekte tereddüt etmeyin. Çiçekler, geometrik şekiller, canlı renkler ve büyük aksesuarlar kullanın. Gözlere vurgu yapın veya dudak makyajına ağırlık verin.
– Elbise – etek: Eteklerinizde dökümlü kumaş ve nötür renkler (siyah, gri, bej ) kullanın. Çok büzgülü modellerden uzak durun. Kalçanın hemen üzerinden başlayan kesimler uygundur. Dikkat etmeniz gereken nokta, bedenin üst kısmına dikkati çekmek ve alt kısmına daha az daha vurgu yapmaktır. En iyisi modeller, bel hattı olan ama bele fazla oturmayan ve yuvarlak hatları ortaya çok çıkarmayan düz kesimlerdir. Diz altı etek boyu en ideal olandır.
4. KISA/ UZUN BOYUN:
-Uzun Boyun: Boynunuz uzunsa, her tarzı uygundur. Özellikle, yuvarlak yakalar veya küçük bir fular çok iyi gözükür.
– Kısa boyun: Boynunuz kısaysa, V yakalı bluzlar tercih edin; boynunuz daha uzun görünecektir. Fular kullanmayın; boynunuzu iyice kısaltır. Omuzlarınıza bir şal alırsanız; yakanız çok kapanmaz.
5. DÜŞÜK veya DAR OMUZLAR
– Düz kare şeklinde Omuzlarınız varsa, asimetrik ve kolsuz kıyafetler size uygundur.
Omuzlarınız yuvarlak hatlı ise, ince askılı giysiler sizin için idealdir.
Omuzlarınız düşük ve dar ise, reglan kollu buluzlar giymeyin. Size omuzları ortaya çıkaran ve daha geniş gösterin giyisiler uygundur. Minik vatka takviyeleri ile daha iyi görünürsünüz. Unutmayın iyi uygulanmış taktiklerle bedendeki her türlü “kusur” özenle yok edilir. Yine görüşelim;)
Hazırlayan: Güneş Tulga
Frankfurt Akademisi’nde iletişim tasarımcılığı bölümünü bitirdi. Almanya’da reklam sanat yönetmeni olarak görev aldıktan sonra, İstanbul’daki reklam ajanslarında çalışmalarına devam etti. İlk televizyon deneyimini kurulma aşamasındaki tv8’de yaşadı. Sanat yönetmeni kurumsal kimlik çalışmalarında görsel danışman olarak, pek çok projeye imza attı. Reklamların kamera arkasını anlatan ‘Pack Shot’ programının yaratıcısı ve kamera önündeki yüzü oldu. Hazırlayıp sunduğu programı on yıl boyunca tv8, 6 News, atv ve Show Tv’de izleyiciyle buluşturdu. Üniversite öğrencilerinin oyları ile en iyi “bilgi- eğitim ve kültür programı” ödülünün layık görüldü. Daha sonra da alternatif yaşam tarzı programları hazırlayıp sundu. Tv Programları yanı sıra WOW Otellerinin reklam ve iletişim danışmanı olarak görev aldı.
Almanya’da Uluslararası Lisanslı Görgü kuralları Eğitmeni, eğitimlerini tamamladı. TRT’nin görsel danışmanı olarak görev yaptı. Ana Haber spikerlerinden, program sunucularına, muhabirlerden, üst düzey yöneticilere kadar; beden dili, görgü ve görüntü danışmanlığı eğitimleri verdi. Ayrıca çeşitli dergilerde aylık periyotta yararlı ve yaratıcı tavsiyeler paylaştı.
Halen bireysel marka danışmanı olarak, şirket yöneticileri ve siyasilere kendilerini özgüvenli ve benzersiz şekilde ifade etmeleri konusunda danışmanlık hizmeti veriyor. Ayrıca modern görgü kuralları konusunda eğitmen ve konuşmacı olarak görev alıyor. Eğitimlerinde verdiği en önemli mesaj, görgü kurallarını kullanarak kendimizi tanımak ve bir marka olarak görmemizi sağlamak.
Sosyal medyada modern görgü kuralları hakkında yaptığı paylaşımlar ile dikkat çekiyor. Deneyimlerini mizahı ve bilgisi ile birleştirerek paylaşımlarını etkileşimli hale getiriyor. Pratik vaka çalışmalarını espirili şekilde kullanarak, yemeklerde veya iş etkinliklerinde neyin önemli olduğunu, “hatalardan” nasıl kaçınılacağını ve kişinin kişiliğini nasıl daha fazla geliştireceğini anlatıyor.